WAZAMAR

Genealogisch Vademecum

 

 


Genealogisch
Vademecum

Inhoud
Items

Encyclopedie

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

Q

R

S

T

U

V

W

X

 

Y

Z

 

Trefwoorden

Voor reacties

 

Encyclopedie

-

Z

 

zegel, hiermee werd de echtheid van een oorkonde gewaarborgd. Een klompje lak of was werd aan de oorkonde bevestigd met een strookje perkament of een strengetje zijde waarin een stempel werd afgedrukt.
De was waarin de stempels gedrukt werden bestond meestal voor 2/3 uit bijenwas en 1/3 bindmiddel.
In de Middeleeuwen werden overeenkomsten vastgelegd in een oorkonde, op perkament geschreven en bekrachtigd door een of meer zegelafdrukken in was of lak. De zegels waren voorzien van een randschrift waarin de naam van de zegelaar voorkomt, in het midden een voorstelling van een dier, een bloem, een mens. Vanaf de eerste helft van de 12e eeuw werd een familiewapen algemeen.
Het zegel vervulde de rol van de tegenwoordige handtekening, in een tijd toen slechts weinigen konden lezen en schrijven.
Zie ook:
Bossche Schepenzegels

 

zegelring, ring - meestal van goud - met een ingelegde steen van kornalijn (bruinrood), grijze onyx, jaspis (groen-rood), lapis lazuli (blauw) of sardonyx (wit-zwart). Meestal bestaat de steen uit twee lagen, zodat de gravure donkerder toont dan de deksteen.
Zij worden gedragen aan de ringvinger of de pink van de linkerhand. Aangezien men veronderstelt dat er werkelijk mee wordt gezegeld, dient de onderkant van het wapen naar de top van de vinger gericht te zijn.

 

zegelstempel, stempel van brons, zilver en soms goud, waarin een voorstelling gesneden. Dit werd gedaan door goud- en zilversmeden.

zegelstempel-125

Zegelstempel Venlo met het geheim-zakenzegel, omstreeks 1362 (Collectie Limburgs museum)

 

zoon, kind van het mannelijk geslacht, afstammeling.

 

zwager, schoonbroer, schoonbroeder.

 

 

WAZAMAR
sinds 1995

Hoewel er naar gestreefd is correcte informatie te verschaffen, kan niet worden gegarandeerd dat de informatie op het moment waarop deze is geplaatst na verloop van tijd nog steeds juist is. Aan de inhoud van deze webhalte kunnen dan ook geen rechten worden ontleend.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 web stats
free website tracker